Контекстът на тези избори е много сложен, много тревожен, кризисен. В

...
Контекстът на тези избори е много сложен, много тревожен, кризисен. В
Коментари Харесай

Имаме два образа на президента, смята журналистът Веселин Стойнев

" Контекстът на тези избори е много комплициран, доста обезпокоителен, спешен. В момента по-голямото разделяне е геополитическото – с Русия или с Европа, по-голямото разделяне е непоклатимост или безпорядък. Дали някой въобще може да ръководи и да не вървим непрекъснато на избори. А това дали някой е ляв, десен или центрист, е все по-малко значимо. Това ще бъде значимо на последващи избори. "

Този коментар направи в изявление за БНР журналистът Веселин Стойнев.

Според него вотът на 2 октомври ще приключи цикъла от избори, който продължи година и половина, като го назова " цикъл на опит за търсене на опция на дългогодишното ръководство на ГЕРБ ".

Ако антикорупционната опция не успее да победи в този финален опит, в случай че протестните обединения не съумеят да сформират устойчиво ръководство, дневният ред ще бъде напълно различен, можем да минем през преходно държавно управление, направи прогноза Стойнев.

" Има и така наречен влиятелен избор – когато хората видят, че някой е първи, той засмуква още повече поддръжка. Ако социологията покаже, че ГЕРБ е първа и то в две-три следващи (проучвания), инерцията от позиция на непоклатимост ще обере тя. "

В предаването Веселин Стойнев посочи, че този път ГЕРБ биха пробвали да осъществят мандата си и да създадат държавно управление, тъй като няма да имат различен късмет от гласоподавателите.

" С Движение за права и свободи, несъмнено, а за какво не и със Стефан Янев, в случай че влезе в Народното събрание. А защо не и с част от Българска социалистическа партия? Още повече, че " дръвникът " на Нинова се готви към този момент не знам от кой момент. Там към този момент им се " изчака чакалото " на доста хора, които желаят да вземат главата на Нинова. "

" Картината, която чертае Нинова, е лична. Тя своето политическо бъдеще го показва като бъдеще на Българска социалистическа партия. Тази партия в никакъв случай не е била толкоз персонално подвластна, колкото е при нея. Къде за положително, къде за неприятно ", счита журналистът.

" Напълно обосновано е четворната коалиция във тип на тройна или двойна да продължи да ръководи още веднъж. Това, което в действителност беше досадно и добре, че завърши, в този мъртъв августовски месец, беше тази бъркотия сред Демократична България и Политическа партия с концепцията за общо явяване. Ръката остана много дълго време протегната ", означи в разбора си той и добави, че както в Демократична България, по този начин и Политическа партия доста избиратели не желаят дружно, само че в политиката би трябвало да се степенуват причини по тежест.

Според Стойнев огромна част от хората са инертни и даже не гласоподават, само че излизат на протестен избор или се увличат от популистки планове, като сега " такива на терена са националисти русофили ".

" Такава една формация обира националистически и русофилски вот едновременно и го тегли към " Възраждане " и в по-умерения вид към " Български напредък " на Стефан Янев. Г-жа Нинова е в доста мощна конкуренция на този терен. Най-големите русофили като партиен електорат са хората на Българска социалистическа партия. Това е опасността за Българска социалистическа партия – че тя отчасти беше изсмукана от " Възраждане ", както беше Демократична България от Политическа партия през ноември. "  

Имаме два облика на президента – значимото беше, че Радев е отпред на антикорупционната вълна, след началото на войната разграничителната линия по геополитичиската ос стана извънредно ясна, уточни още Веселин Стойнев. По думите му Румен Радев се пробва да се придържа към мантрата на цар Борис –  " в никакъв случай срещу Русия, постоянно с Германия, в случай че може на двата стола ", което е " надълбоко вкоренено в българската логика на психиката ".

Стойнев е на мнение, че служебното държавно управление се пробва да балансира нещата и да върне президента като главен политически фактор.

" Служебното държавно управление играе първо в негова персонална полза, с цел да може той да се нарежда отново като решаващият политически фактор, отмества малко тежестта към ГЕРБ – те са оправдани, и в това време това е играта " и със Запада, и с Русия ", която устройва и ГЕРБ. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР